Udgivet af Claus Holmen, fre d. 20. jan 2023, kl. 00:00

Store bededag har samlet Danmark siden 1686, da biskoppen over Sjælland, Hans Bagger, ønskede at forene nogle af landets bods- og bededage på én dag. Helligdagen har intet forelæg i de bibelske fortællinger, men er en dag, der har stor betydning for danskerne og har bred folkelig opbakning.

Det nye regeringsgrundlag foreslår Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, at en helligdag, sandsynligvis Store bededag, skal afskaffes. Det er en fejl, mener biskop over Helsingør Stift Peter Birch. Danskerne har brug for mere ro, eftertanke og fællesskab – ikke mindre, siger han.

”Vi lever i en tid, der efterspørger sammenhængskraft og hvor mennesker rammes af stress. Derfor er det ved siden af, når den kommende regering i produktivitetens navn vil afskaffe en helligdag, der netop samler folket og giver tid til ro, eftertanke og fællesskab,” siger Peter Birch.

I valgkampen har mental sundhed været det helt store emne, og samtlige partier har været enige om, at vi som land skal blive bedre til at støtte op om danskernes mentale sundhed.

”Tiden råber på ro og fordybelse, og selvom man ikke går i kirke på Store bededag, vil det være et betydeligt tab for alle danskere, hvis man sløjfer den som helligdag,” siger Peter Birch, som opfordrer regeringen til at genoverveje sit forslag.

”Til det at være menneske hører andet og mere end produktivitet. Vi har brug for at tage imod og dele fællesskab og højtider med hinanden.”

Samtidig er Store bededag også den helt store konfirmationsdag, tilføjer Peter Birch:

”Mange konfirmander bliver konfirmeret den fredag, hvor Store bededag ligger. Her er det vigtigt, at familie og venner har fri og kan samles om at deltage i en af Danmarks stolte traditioner.”

(Bloginndlægget er gengivet efter Helsingør Stifts Nyhedsbrev)

UHØRT STATSLIGT INDGREB AT AFSKAFFE ST. BEDEDAG.
Biskopperne mødtes den 20. januar med kirkeminister, Louise Schack Elholm, hvor biskopperne understregede, at hele processen vedr. regeringens lovforslag om St. Bededag er et uhørt statsligt indgreb med mangel på samtale med folkekirkens parter. Dette er helt afgørende, fordi det rokker ved forholdet mellem stat og kirke, mener biskopperne.

Regeringens planer kompromitterer det folkekirkelige demokrati og balancen mellem kirke og stat. Biskopperne opfordrer derfor Regeringen til at kalde sit lovforslag tilbage og indgå i den gode danske tradition for samtale.

(Indlægget er gengivet fra Folkekirken København)

Links:

Birch: Fejl at afskaffe Store bededag som helligdag | Helsingørstift.dk (xn--helsingrstift-hnb.dk)

Biskopper sabler aflivning af helligdag ned: "Kortsigtet og problematisk" - Altinget: Etik og Tro

Kategorier Nyhedsbrev